Koje su dužnosti i obaveze agencija za nekretnine prema klijentima

04.01.2022


Agencije za nekretnine svojim klijentima isprva nude efikasnije spajanje s prodavcima, kupcima ili zakupcima nekretnina. Međutim, dužnosti agencija prema klijentima su mnogo veće, a temelje se na moralnoj i zakonskoj odgovornosti, te na stručnim znanjima iz raznih područja. Kako biste odabrali pravu agenciju na tržištu koja će vam pružiti kvalitetnu uslugu, detaljno se upoznajte s njihovim dužnostima i obavezama.
 
 
 
Legalno poslovanje
 
Sve agencije za nekretnine u Bosni i Hercegovini su dužne poslovati u skladu sa zakonima o posredovanju u prometu nekretnina koji su na snazi u oba entiteta i u Brčko distriktu. Ovim zakonima su regulisane sve obaveze posrednika, agenata posredovanja i nalogodavaca u prometu nekretnina. S tim u vezi, sve agencije za nekretnine koje imaju sjedište u BiH moraju biti upisane u registru posrednika, dok agenti za nekretnine moraju biti upisani u imenik agenata posredovanja u prometu nekretnina. Registar i imenik posrednika su javni, a vode ih nadležna ministarstva trgovine u pisanoj ili elektronskoj formi. Stoga, kako biste provjerili da li agencija koju namjeravate angažovati radi legalno, zatražite podatke iz registra od nadležnog ministarstva na području na kojem posluje agencija. Ove podatke zahtijevate pisanim putem, a trebali biste ih dobiti u roku od tri dana.
 

Stručnost u radu
 
Legalno poslovanje agencije nije samo po sebi garancija u stručnost agenata s kojima ćete potencijalno sarađivati. Kako biste bili sigurni kome dajete svoju nekretninu u ruke ili koga angažujete da za vas pronađe adekvatnu nekretninu, informišite se  o tome ko su vlasnici, direktori i agenti agencije koju želite angažovati. Provjerite sve društvene medije putem kojih se ta agencija oglašava jer poželjno je da poslujete sa stručnjacima koji su sposobni u prodaji i marketingu. Također, provjerite da li agenti imaju položen stručni ispit.
 
Naime, stručna osposobljenost agencije zakonski se utvrđuje polaganjem stručnog ispita za posredovanje u prometu nekretnina. Stučne ispite provode privredne komore u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, a prema unaprijed definisanim programima osposobljavanja agenata za nekretnine. Agentima koji polože stručni ispit izdaju se uvjerenja. Privredne komore vode evidenciju osoba koje su položile stručni ispit.
 
 
 
Obaveze prema klijentima
 
Nakon što ste se uputili da li agencija posluje legalno i stručno, vrijeme je da otkrijete koje su obaveze agencija prema klijentima. Zakon je obavezao sve agencije da u svom poslovanju poštuju sljedeća pravila:

- da iznose objektivna mišljenja o cijeni nekretnine ili iznosu najma u skladu s karakteristikama nekretnine, prilikama na tržištu i drugim relevantnim okolnostima;
- da pribave i izvrše uvid u dokumente kojima se dokazuje vlasništvo nad predmetnom nekretninom;
- da obavljaju potrebne radnje predstavljanja nekretnine na tržištu, to jest oglašavaju nekretninu na odgovarajući način;
- da omoguće pregled nekretnine;
- da posreduju u pregovorima između vlasnika nekretnine i kupca ili zakuca;
- da čuvaju lične podatke nalogodavca, te po nalogu klijenta kao poslovnu tajnu čuvaju sve podatke o njemu i nekretnini koja je predmet posredovanja;
- ukoliko je predmet posredovanja zemljište, da provjere namjenu tog zemljišta;
- da obavještavaju klijente o svim okolnostima važnim za posredovanje nekretnine.
 
Agencije su također dužne voditi evidenciju o posredovanju, što podrazumijeva čuvanje svih podataka o klijentima i nekretninama (vrsta nekretnine, njena namjena, lokacija, opremljenost). Po završetku posla, to jest nakon što ste uz pomoć agencije kupili, prodali ili izdali nekretninu, agencije  su i  dalje dužne čuvati podatke o ishodu posredovanja i naknadi koju su naplatile za posao. 
 

Savjetovanje
 
Pored propisanih zakonskih obaveza, kvalitetna agencija za nekretnine bi vam trebala pružiti korisne savjete o tržištu i trenutnim trendovima koji ga oblikuju, a kako biste na najbolji mogući način profitirali od nekretnine ili pronašli željenu nekretninu.
 
Ukoliko prodajte nekretninu, agencija bi vam trebala pružiti precizno i realno mišljenje o tržišnoj cijeni nekretnine, te svim opcijama koje mogu povećati njenu vrijednost. Ako ste kupac, agencija vi vam trebala pružiti savjete o atraktivnim lokacijama i svim karakteristikama koje čine nekretninu kvalitetnom, što će vam pomoći da pametno investirate u vaš budući dom.
 
 
 
Promocija nekretnine
 
Ukoliko razmišljate o angažovanju agencije za potrebe prodaje nekretnine, u današnjem svijetu digitalizacije izuzetno je važno kako će vaša nekretnina biti predstavljena na svim online platformama. Agencije za nekretnine bi vam trebale pomoći da prevaziđete sve marketinške izazove. Kvalitetne agencije mnogo ulažu u svoje prisustvo na internetu, što će utjecati na to i da vaša nekretnine bude dostupna što većem broju potencijalnih kupaca. Stoga agencije moraju imati atraktivne web stranice koje su jednostavne za korištenje. Vašu nekretninu agencije također trebaju atraktivno pozicionirati na svim društvenim mrežama, uz dobro sastavljen oglas sa realnim i kvalitetnim fotografijama.
 
Agencije za nekretnine mogu biti od pomoći klijentima i za dodatne usluge, ovisno o tome koliko su stručni njeni agenti, a to su sređivanje dokumenata nekretnine u zemljišnim knjigama i katastru, prepis režijskih troškova, izrada kupoprodajnih ugovora i slično.



Bhnekretnine.ba polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje. Preuzimanje Blog sadržaja dozvoljeno je do max. 300 riječi uz obaveznu objavu linka stranice sa kojeg je sadržaj preuzet. Za preuzimanje cijelog teksta potrebno je pismeno ovlaštenje od Bhnekretnine.ba. Neovlašteno korištenje sadržaja i preuzimanje tekstova sa Bloga Bhnekretnine.ba bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Bhnekretnine.ba portala i podložno je tužbi.

 
Prijava/Registracija
Korisničko ime
Lozinka
Zaboravili ste lozinku? Remind